Peklowanie mięsa

  • wyświetlono: 41414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Przepis przedstawia zalewę do peklowania mięsa przed pieczeniem jak też wędzeniem

Kasia84
  • 15min

Składniki

Peklosól - tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa
1 łyżka stołowa soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
roztarta kolendra
pieprz
majeranek
woda- tyle aby mięso całe było zamoczone

Sposób przygotowania przepisu:

Peklowanie mięsa

  • 1. Mięso np. karkówka, polędwiczki, schab lub każde inne natrzeć przyprawami zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przełużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.
  • 2. Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy. Jeśli do wędzenia to w siatki i do wędzarni dajemy. Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze

Porady

Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsotania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaschabkarkówkaświętapieczenie mięsawędzenie mięsapeklosólnamaczanie mięsa
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wlg7bd

Dodane przez: wiesiołek

Metka czosnkowa

Ulubione nasze smarowidło i chociaż...

Papryka marynowana

Dodane przez: smak i uczucie

Papryka marynowana

Świetna przystawka, zakąska czy...

Kokosowe grzanki z dżemem

Dodane przez: dorota w

Kokosowe grzanki z dżemem

Dwie kromki podłużnej bułki składamy...

Domowe masło

Dodane przez: i love food

Domowe masło

Śmietankowe, bez niepotrzebnych...

Okoń w galaretce

Dodane przez: weronika63

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku

Bardzo smaczne smażone filety z...

Nie ma to jak domowe przetwory

Dodane przez: justynkag

Dżem z marchwi z nutą pomarańczy

Zaskakuje swoim smakiem, jest aksamitny.