Do dania tego zbędne są dodatki,gdyż smak gulaszu zastępuje je.Dodatek warzyw i musztardy francuskiej sprawia,że gulasz jest pyszny.
Składniki:
1/2 kg. wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 mała marchew
1 mały kawałek selera
10 cm. pora biała część
1 papryka czerwona
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki śmietany 18%
sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany,bazylia suszona do smaku,olej do smażenia.
Gulasz po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić cebulę w piórka,por w talarki,pozostałe w paski,natkę pietruszki posiekać.
2.Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć na rumiano mięso z wszystkich stron podlewając podczas pieczenia niewielkimi ilościami gorącej wody.
6.Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
7.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącego sosu celem zrównania temperatury,wsypać natkę pietruszki,ewentualnie doprawić do smaku.Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko w osolonej wodzie.
Komentarze