Gulasz kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 kolby kukurydzy
    • 2 czerwone papryki
    • 1 zielona papryka
    • 3 duże ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 1 średnia cukinia
    • 2 czerwone cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka ostra
    • natka selera, tymianek
    • 3 liście laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca
    • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do smaku
    • po 2 łyżki masła i oliwy
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz kukurydziany 1. • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce.
    • Paprykę, cukinię, cebulę i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
    • Czosnek obrać, drobno pokroić. Z papryki ostrej wyjąć nasiona i również drobno pokroić.
    • Na rozgrzanym maśle i oliwie przesmażyć cebulę. Dodać czosnek, ostrą paprykę i marchewkę. Przesmażyć przez minutę.
    • Wsypać ziarna kukurydzy, podlać 1 szklanką wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, tymianek, pokrojoną natkę selera, sól do smaku.
    • Po 15 minutach dodać paprykę i ziemniaki, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte, i gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Jeśli kukurydza jest jeszcze twardawa to pogotować dodatkowe 10 minut. Posolić do smaku.
    • Jako ostatnią dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, i dusić ok. 5-10 minut. Warzywa mają być chrupiące.
    • Śmietanę wymieszać z mąką i zagotować z warzywami.

Porady

Jeśli lubicie gulasze z mięsem, to można dodać do niego kawałek wędzonej, kiełbasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować