Gryczane placuszki z drobiowo - śliwkowym gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przesypujemy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Mięso drobiowe kroimy w niezbyt dużą kostkę, obsmażamy na 2 łyżkach oleju, solimy i pieprzymy, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut pod przykryciem na maleńkim ogniu.
3.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa i dusimy razem pod przykryciem kolejne 10 minut.
4.Do mięsa ze śliwkami dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy kilkoma kroplami tabasco i ewentualnie solą.
5.W czasie kiedy sos się dusi przygotowujemy placuszki gryczane. Do rozgniecionej lub zmiksowanej kaszy dodajemy roztrzepane jajko i 2 czubate łyżeczki mąki, dokładnie mieszamy, ewentualnie solimy do smaku. Łyżką i zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże placuszki i smażymy ja na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
6.Placuszki podajemy z sosem, dekorujemy listkami zielonej pietruszki i surowymi śliwkami.
Komentarze