dwa filety drobiowe ( około 600 g)
300 gramów sera żółtego (dałam edamski)
3 średnie jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
2 kopiaste łyżki gęstego majonezu
przyprawa do kurczaka
1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
siekana zielenina
Sposób przygotowania przepisu:
placuszki drobiowo - serowe
1.
Filety umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm kosteczkę. Wrzucić do miski, obsypać średnio obficie przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut. Ser zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do kurczaka.
Jaja rozkłócić z majonezem, dodać mąkę ziemniaczana, ewentualnie zmiażdżony czosnek i zieleninę, wymieszać dokładnie (ja wszystko krótko zmiksowałam na średnich obrotach).
Do masy dodać mięso i ser, wymieszać łyżką.
Na sporą ilość rozgrzanego oleju kłaść placuszki z 1 kopiastej łyżki masy, smażyć na złoto z obu stron ( na średnim ogniu pod przykryciem), odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Porady
Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze