Kawałki kurczaka w gryczanej, chrupiącej panierce- Coś pysznego!!!! Kąski idealnie pasują do sosu śliwkowego. Jestem pewna, że to danie powtórzę w najbliższym czasie:)Smakowało wszystkim!
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• 6 śliwek węgierek, 6 śliwek suszonych
Składnik dodatkowy:
• 2 duże jajka do ciasta (lub 3 małe)
Składniki robocze:
• Olej do smażenia,
• Świeżo mielona sól morska,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 1 łyżka mąki pszennej do ciasta,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej do ciasta,
• 1/3 łyżeczki kurkumy,
• 1/3 szklanki czerwonego wina,
• 0,5 cebuli,
• 1 łyżka miodu,
• Sos sojowy do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• 2 ząbki czosnku
Dekoracja:
• Listek mięty,
• Natka pietruszki, świeża śliwka
Gryczane kąski z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w grubą kostkę. Pokrojone oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem.
2.Tak przygotowane kawałki maczamy w gryczanym cieście i smażymy .
3.Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu.
4.Ciasto gryczane :
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
W cieśnie maczamy mięso i smażymy.
5.Śliwkowy sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną. W trakcie podgrzewania dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
6.Gdy śliwki są gotowe sos miksujemy. Zmiksowany ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku sosem sojowym , papryką, pieprzem.
Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.
Komentarze