Gryczane kąski z sosem śliwkowym

5 (172 ocen)

Kawałki kurczaka w gryczanej, chrupiącej panierce- Coś pysznego!!!! Kąski idealnie pasują do sosu śliwkowego. Jestem pewna, że to danie powtórzę w najbliższym czasie:)Smakowało wszystkim!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • 6 śliwek węgierek, 6 śliwek suszonych
    Składnik dodatkowy:
    • 2 duże jajka do ciasta (lub 3 małe)
    Składniki robocze:
    • Olej do smażenia,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 1 łyżka mąki pszennej do ciasta,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do ciasta,
    • 1/3 łyżeczki kurkumy,
    • 1/3 szklanki czerwonego wina,
    • 0,5 cebuli,
    • 1 łyżka miodu,
    • Sos sojowy do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • 2 ząbki czosnku
    Dekoracja:
    • Listek mięty,
    • Natka pietruszki, świeża śliwka
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gryczane kąski z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w grubą kostkę. Pokrojone oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem.
  • maczanie 2. Tak przygotowane kawałki maczamy w gryczanym cieście i smażymy .
  • smażenie 3. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu.
  • przygotowanie ciasta gryczanego 4. Ciasto gryczane :
    Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
    W cieśnie maczamy mięso i smażymy.
  • podlanie winem śliwek 5. Śliwkowy sos:
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną. W trakcie podgrzewania dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • miksowanie 6. Gdy śliwki są gotowe sos miksujemy. Zmiksowany ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku sosem sojowym , papryką, pieprzem.
    Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kasza gryczana Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować