Gruzińskie ciasto orzechowe

4.5 (183 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

orzechy są istotnym elementem kuchni gruzińskiej, ciasto szybkie i pyszne, przy tym wilgotne, długo zachowuje świeżość

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wyłuskane orzechy włoskie: 300 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 250 gramów
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Gruzińskie ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone orzechy włoskie 1. Orzechy utłuc, lub przepuścić przez maszynkę.
  • 2. Jajka umyć. Oddzielić białka, żółtka ubić do białości z cukrem, dodać mielone orzechy i ubitą sztywną pianę z białek. Ostrożnie wymieszać, dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem.
  • gruzińskie ciasto orzechowe 3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto po ostudzeniu można polukrować lub podawać z różnorodnymi konfiturami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować