CIASTO GRUZIŃSKIE

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwe, aromatyczne, wilgotne ciasto na popołudniowy relaks

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mocnej świeżo zaparzonej herbaty
    2 szklanki mąki
    3 łyżki sklarowanego masła
    2 jajka
    1 szklanka cukru ja dałam trzcinowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta cynamonu
    szczypta mielonego imbiru
    ziarenka z jednej laski wanilii-niekoniecznie
    łyżka konfitury, np. żurawina, borówka
    garść orzechów i żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik
    1. Ubij jajka z cukrem na puszysta masę
    2. Dodaj masło, konfiturę, i ostudzoną herbatę
    3. Dobrze wymieszaj
    4. Dodaj mąkę i resztę składników
    5. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany
    6. Piekarnik nagrzany na 180-200st. Piecz 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować