Green Velvet Cake

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś nie coś bardziej zielonego.... Babeczki z okazji Dnia św. Patryka :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 0.5 szklanki
    - barwnik spożywczy w proszku (zielony): 1 szczypta
    MASA MAśLANA:
    - masło: 230 gramów
    - cukier puder: 2.5 szklanki
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Green velvet cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Przesiać mąkę, proszek, cukier do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko, barwnik (jeżeli używacie barwnika w proszku to dajemy go tylko troszeczkę!) i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać mleko i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
    Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić dowolnie babeczki :).
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować