Golonka z ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli golonki,bardzo smaczny pomysł na obiad :)

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa ok 600g
    1 duża marchew
    1 duża pietruszka
    1/2 średniego selera
    5 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    5 kulek ziela ang.
    5 kulek pieprzu
    por jasna część około 15cm
    100g ryżu białego
    olej rzepakowy do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    płatki suszone chili,estragon w proszku,sos sojowy ciemny,sól morska świeżo mielona,imbir
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy.
  • 2. Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie,pieprz oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem dodajemy obrane warzywa i nadal gotujemy. Następnie wszystko wyjmujemy do ostudzenia.
  • 3. Po tym czasie obieramy golonkę ze skóry i kroimy mięso na małe kawałki.Jarzyny kroimy w kosteczkę a pora w pół księżyce.
  • 4. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy mięso,pora płatki chili,sos sojowy,estragon,imbir i przesmażamy do jego zwiędnięcia.
  • etapy przygotowania 5. Następnie dodajemy warzywa i dalej smażymy na malutkim ogniu mieszając.Jak wszystko bedzie juz dostatecznie gorące dodajemy ryż,doprawiamy sobie jeszcze i znowu mieszamy żeby wszystkie składniki się ze soba dobrze połączyły i były ciepłe ...
    Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

    Smacznego . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować