golonka z warzywami

4.5 (191 ocen)

  • 4 godz.

golonka z piwkiem w sam raz na chłodne dni

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 duże golonko
    pieprz ziołowy
    2 liście laurowe
    2 główki czosnku
    2 ziela angielskie
    sól
    papryka ostra
    pieprz
    mąka
    olej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    2 ziemniaki
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonko umyć, ponacinać skórę, obtoczyć w pieprzu ziołowym i soli. W miejsca nacięć powkładać rozgnieciony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości.
    Wyjąć golonko z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
    Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonko, podlać wywarem z gotowania i dusić przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować