Golonka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonko umyć, ponacinać skórę, obtoczyć w pieprzu ziołowym i soli. W miejsca nacięć powkładać rozgnieciony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Wyjąć golonko z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonko, podlać wywarem z gotowania i dusić przez około 20 minut.
Komentarze