Ratatouille ze świeżych warzyw: marchewki. pietruszki,selera naciowego,papryki z dodatkiem zrumienionego mielonego mięsa z indyka. Całość otulona w liście włoskiej kapusty i zapieczona w lekkim sosie pomidorowym.
2 godz.
Składniki:
8 większych liści kapusty włoskiej (lub 16 mniejszych – bardziej od środka)
Nadzienie:
1 większa marchewka
1 większa pietruszka
3 łodygi selera naciowego
1 szalotka
1 zielona papryka
200 g mięsa mielonego z indyka
150 g passaty pomidorowej
100 ml białego wytrawnego wina
przyprawy: po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, curry, pieprzu cytrynowego, suszonego lubczyku, suszonej kolendry
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz kolorowy
1 łyżeczka masła
olej rzepakowy do smażenia
Do zapieczenia:
1 łyżeczka masła
100g passaty pomidorowej
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
50 g mozarelli
Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W większym garnku zagotować wodę, włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Liście kapusty odcedzić, rozłożyć na talerzach i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
2.Farsz: W miseczce wymieszać sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, curry, kurkumę oraz łyżkę oleju. Dodać mięso i wymieszać, nakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Patelnię z grubym dnem rozgrzać wyłożyć mięso i smażyć, aż się zrumieni. Mięso przełożyć do osobnego garnka. Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojonego w plasterki selera i smażyć jak marchewkę też około 3 minut, przesmażonego przełożyć do garnka z marchewką i pietruszką. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju, smażyć paprykę około 2 minut. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła zrumienić cebulę. Zrzucić do garnka z pozostałymi warzywami. Wszystko wymieszać, doprawić, dodać pasattę i wino i na małym ogniu dusić około 10 minut, aż wino odparuje. Zdjąć z ognia.
3.Ciepły (ale nie gorący) farsz nakładać na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie.
Gotowe gołąbki ułożyć łączeniem do dołu w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 10minut.
Passatę wraz z winem przełożyć do rondelka, doprawić pieprzem cytrynowym i dusić przez około 5 minut. Mozarellę porwać na mniejsze kawałeczki.
Powstałym sosem zalać gołąbki i posypać mozarellą, zapiekać około 10 minut.
Komentarze