Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ratatouille ze świeżych warzyw: marchewki. pietruszki,selera naciowego,papryki z dodatkiem zrumienionego mielonego mięsa z indyka. Całość otulona w liście włoskiej kapusty i zapieczona w lekkim sosie pomidorowym.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 8 większych liści kapusty włoskiej (lub 16 mniejszych – bardziej od środka)

    Nadzienie:
    1 większa marchewka
    1 większa pietruszka
    3 łodygi selera naciowego
    1 szalotka
    1 zielona papryka
    200 g mięsa mielonego z indyka
    150 g passaty pomidorowej
    100 ml białego wytrawnego wina
    przyprawy: po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, curry, pieprzu cytrynowego, suszonego lubczyku, suszonej kolendry
    1 łyżeczka sosu sojowego
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    1 łyżeczka masła
    olej rzepakowy do smażenia

    Do zapieczenia:
    1 łyżeczka masła
    100g passaty pomidorowej
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    50 g mozarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku zagotować wodę, włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Liście kapusty odcedzić, rozłożyć na talerzach i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
  • 2. Farsz: W miseczce wymieszać sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, curry, kurkumę oraz łyżkę oleju. Dodać mięso i wymieszać, nakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Patelnię z grubym dnem rozgrzać wyłożyć mięso i smażyć, aż się zrumieni. Mięso przełożyć do osobnego garnka. Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojonego w plasterki selera i smażyć jak marchewkę też około 3 minut, przesmażonego przełożyć do garnka z marchewką i pietruszką. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju, smażyć paprykę około 2 minut. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła zrumienić cebulę. Zrzucić do garnka z pozostałymi warzywami. Wszystko wymieszać, doprawić, dodać pasattę i wino i na małym ogniu dusić około 10 minut, aż wino odparuje. Zdjąć z ognia.
  • 3. Ciepły (ale nie gorący) farsz nakładać na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie.
    Gotowe gołąbki ułożyć łączeniem do dołu w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 10minut.
    Passatę wraz z winem przełożyć do rondelka, doprawić pieprzem cytrynowym i dusić przez około 5 minut. Mozarellę porwać na mniejsze kawałeczki.
    Powstałym sosem zalać gołąbki i posypać mozarellą, zapiekać około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować