Gołąbki z pęczakiem i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać zimną wodą, moczyć najlepiej przez noc, następnie zagotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na małe kawałki. Wodę z gotowania zachować ( ok. 2 szkl.). Odłożyć też kilka grzybków (będą potrzebne do sosu).
2.Pęczak zalać, 2,5 szkl. osolonej wody. Gotować na małym ogniu aż kasza wpije całą wodę.
3.Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać grzyby. Po zdjęciu z ognia połączyć z pęczakiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
4.Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, zdjąć liście. Ściąć gruby nerw, nałożyć łyżkę farszu, zawinąć gołąbki. Układać ciasno w naczyniu wyłożonym liśćmi, zalać sosem i zapiekać ok. godziny w temp. 180-200 stopni.
5.Sos: wodę z grzybów i grzybki które wcześniej odłożyliśmy zagotować. Dodać sól, pieprz, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 15 małych gołąbków. W oryginalnym przepisie jest kapusta czerwona jednak wg mnie lepsza jest biała.
Komentarze