Gołąbki z pęczakiem i grzybami

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W młodości buszowałam po antykwariatach w poszukiwaniu starych książek kucharskich. Stamtąd czerpałam pomysły na ciekawe dania – przepis na gołąbki pochodzi z XIX wieku.

Składniki:

  • ● 1 kg kapusty
    ● 1 szklanka pęczaku
    ● 5 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
    ● 1 cebula
    ● 2 szklanka rosołu z kostki
    ● 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
    ● 1 łyżka mąki pszennej
    ● 3 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z pęczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z pęczakiem i grzybami 1. Grzyby suszone opłukujemy,
    moczymy w wodzie, gotujemy
    w tej samej wodzie, osączamy
    i siekamy. Surowe grzyby siekamy
    i smażymy. Pęczak gotujemy
    w osolonej wodzie z łyżką masła
    na półmiękko.
  • Gołąbki z pęczakiem i grzybami 2. Z kapusty wycinamy głąb,
    główkę obgotowujemy 5 minut
    i na pół godziny pozostawiamy
    w gorącej wodzie. Studzimy,
    oddzielamy liście. Cebulę kroimy,
    smażymy na maśle. Pęczak
    mieszamy z grzybami i cebulą,
    przyprawiamy solą i pieprzem.
    Farsz nakładamy na liście kapusty
    i zwijamy.
  • Gołąbki z pęczakiem i grzybami 3. Gołąbki układamy ciasno
    w rondlu, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Śmietanę
    mieszamy z mąką i zaprawiamy
    gotową potrawę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować