W młodości buszowałam po antykwariatach w poszukiwaniu starych książek kucharskich. Stamtąd czerpałam pomysły na ciekawe dania – przepis na gołąbki pochodzi z XIX wieku.
Składniki:
● 1 kg kapusty
● 1 szklanka pęczaku
● 5 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
● 1 cebula
● 2 szklanka rosołu z kostki
● 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
● 1 łyżka mąki pszennej
● 3 łyżki masła
● sól
● pieprz
Gołąbki z pęczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone opłukujemy,
moczymy w wodzie, gotujemy
w tej samej wodzie, osączamy
i siekamy. Surowe grzyby siekamy
i smażymy. Pęczak gotujemy
w osolonej wodzie z łyżką masła
na półmiękko.
2.Z kapusty wycinamy głąb,
główkę obgotowujemy 5 minut
i na pół godziny pozostawiamy
w gorącej wodzie. Studzimy,
oddzielamy liście. Cebulę kroimy,
smażymy na maśle. Pęczak
mieszamy z grzybami i cebulą,
przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na liście kapusty
i zwijamy.
3.Gołąbki układamy ciasno
w rondlu, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Śmietanę
mieszamy z mąką i zaprawiamy
gotową potrawę.
Komentarze