Gołąbki z pęczakiem i suszonymi grzybami

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Gołąbki nie muszą być nudne ... dla wielbicieli pęczaku

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mała główka kapusty czerwonej lub białej
    szklanka pęczaku
    2 garści suszonych grzybów
    2 jaja
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać zimną wodą, moczyć najlepiej przez noc, następnie zagotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na małe kawałki. Wodę z gotowania zachować ( ok. 2 szkl.). Odłożyć też kilka grzybków (będą potrzebne do sosu).
  • 2. Pęczak zalać, 2,5 szkl. osolonej wody. Gotować na małym ogniu aż kasza wpije całą wodę.
  • 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać grzyby. Po zdjęciu z ognia połączyć z pęczakiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, zdjąć liście. Ściąć gruby nerw, nałożyć łyżkę farszu, zawinąć gołąbki. Układać ciasno w naczyniu wyłożonym liśćmi, zalać sosem i zapiekać ok. godziny w temp. 180-200 stopni.
  • gołąbki w kapuście czerwonej i białej 5. Sos: wodę z grzybów i grzybki które wcześniej odłożyliśmy zagotować. Dodać sól, pieprz, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 15 małych gołąbków. W oryginalnym przepisie jest kapusta czerwona jednak wg mnie lepsza jest biała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować