Gołąbki bez zawijania w aksamitnym sosie

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Uproszczona wersja klasycznych gołąbków , zawijanych w kapuściane liście . Smak bardzo zbliżony za sprawą wkrojonej kapusty . Propozycja na obiad , szybki , smaczny i pożywny . Aksamitny sos pomidorowy dopełnia smak całego dania . Polecam !

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego

    pół małej główki kapusty białej

    1 jajko

    pół szklanki bułki tartej

    pęczek natki pietruszki

    sól i pieprz

    olej do smażenia



    Sos pomidorowy :

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 szklanka wody

    2 łyżeczki mąki pszennej lub śmietanki kremówki

    sól , pieprz , cukier do smaku

    1 łyżeczka oregano ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania w aksamitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mięso , poszatkowaną drobno kapustę , jajko , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy . Dobrze zagniatamy rękoma , gdy masa jest zbyt rzadka ( ciężko się ją formuje ) dodajemy trochę bułki tartej , która wchłonie nadmiar wilgoci i łatwiej uformujemy kulki .

    Formujemy zgrabne kulki , okrągłe lub owalne i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor .
  • 2. Po usmażeniu wyciągamy mięso na talerz , a na patelnię wlewamy koncentrat pomidorowy rozmieszany w zimnej wodzie . Mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku . Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą lub śmietanką . Chwilę gotujemy , po czym do sosu wkładamy upieczone wcześniej mięso . Podajemy gorące .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować