Puszyste w środku , z wierzchu chrupiące , wykonane z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie czy karpatkę , wprost rozpływają się w ustach . Warto je przygotować na zbliżający się tłusty czwartek :) Polecam !
Gniazdka - pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku roztapiamy masło z wodą i szczyptą soli . Doprowadzamy do wrzenia i cały czas gotując na małym ogniu , jednym ruchem wsypujemy do garnuszka mąkę . Energicznie mieszamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie i będzie tworzyło sklejoną ,, kluchę " ;) . Odstawiamy do wystudzenia .
Zimne ciasto ucieramy kolejno z jajkami . Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką . Papier do pieczenia smarujemy olejem i na tak przygotowany papier wyciskamy krążki . Następnie nożyczkami wycinamy kwadraty , tak by każde gniazdko było na osobnym papierku . W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej ( 175º ) , każde gniazdko wkładamy na rozgrzany olej papierkiem do góry , delikatnie zdejmując go ( schodzi bardzo łatwo ) . Smażymy pączki na złoty kolor z każdej strony . Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym i lukrujemy .
Komentarze