Gniazdka - pączki hiszpańskie

4.99 (149 ocen)

Puszyste w środku , z wierzchu chrupiące , wykonane z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie czy karpatkę , wprost rozpływają się w ustach . Warto je przygotować na zbliżający się tłusty czwartek :) Polecam !

Składniki:

  • ( na ok. 25 sztuk )

    200g mąki pszennej ( 1,5 szklanki )

    1 szklanka wody

    100g masła ( pół kostki )

    szczypta soli

    4 jajka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Gniazdka - pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiamy masło z wodą i szczyptą soli . Doprowadzamy do wrzenia i cały czas gotując na małym ogniu , jednym ruchem wsypujemy do garnuszka mąkę . Energicznie mieszamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie i będzie tworzyło sklejoną ,, kluchę " ;) . Odstawiamy do wystudzenia .

    Zimne ciasto ucieramy kolejno z jajkami . Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką . Papier do pieczenia smarujemy olejem i na tak przygotowany papier wyciskamy krążki . Następnie nożyczkami wycinamy kwadraty , tak by każde gniazdko było na osobnym papierku . W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej ( 175º ) , każde gniazdko wkładamy na rozgrzany olej papierkiem do góry , delikatnie zdejmując go ( schodzi bardzo łatwo ) . Smażymy pączki na złoty kolor z każdej strony . Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym i lukrujemy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować