Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Noc wcześniej w dużym garze zalewamy nogi oraz golonki zimną wodą. Następnego dnia zmieniamy wodę i wszystko zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Po pierwszej godzinie gotowania dodajemy przyprawy.
2.Gdy mięso z nóg i golonki będzie łatwo odchodzić od kości kończymy gotowanie. Wyławiamy mięso z wywaru i starannie oddzielamy je od kości i chrząstek (tutaj musimy uważać, aby nie przepuścić żadnej najmniejszej kostce).
3.Następnie czyste mięso układamy na spód salaterek, dodajemy na salaterkę 2-3 plasterki ugotowanej marchwi (ja gotuję ją w wywarze i wyjmuję wcześniej, gdy będzie ugotowana) i całość zalewamy wywarem. Odstawiamy salaterki w zimne miejsce i po kilku godzinach, gdy galareta zastygnie będzie gotowe.
4.Podajemy tradycyjnie skropioną octem spirytusowym lub bardziej nowocześnie - sokiem z cytryny.
Komentarze