Galareta wieprzowa

0 (0 ocen)

  • Średni

w różnych regionach polski pod zmiennymi nazwami, jedno co pozostaje stałe to jej wspaniały smak

  • Średni

Składniki:

  • - golonka niepeklowana: 2 sztuki
    - nogi wieprzowe: 2 kilogramy
    - marchewka duża: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz kolorowy-ziarna: 0.5 łyżeczki
    - jałowiec ziarna: 5 sztuk
    - ziele angielskie, liść laurowy: 4 sztuki
    - tymianek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Noc wcześniej w dużym garze zalewamy nogi oraz golonki zimną wodą. Następnego dnia zmieniamy wodę i wszystko zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Po pierwszej godzinie gotowania dodajemy przyprawy.
  • 2. Gdy mięso z nóg i golonki będzie łatwo odchodzić od kości kończymy gotowanie. Wyławiamy mięso z wywaru i starannie oddzielamy je od kości i chrząstek (tutaj musimy uważać, aby nie przepuścić żadnej najmniejszej kostce).
  • Galareta wieprzowa 2 3. Następnie czyste mięso układamy na spód salaterek, dodajemy na salaterkę 2-3 plasterki ugotowanej marchwi (ja gotuję ją w wywarze i wyjmuję wcześniej, gdy będzie ugotowana) i całość zalewamy wywarem. Odstawiamy salaterki w zimne miejsce i po kilku godzinach, gdy galareta zastygnie będzie gotowe.
  • 4. Podajemy tradycyjnie skropioną octem spirytusowym lub bardziej nowocześnie - sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować