Galantyna z kurczaka

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię gotować, a moja galantyna smakuje całej rodzinie. Jest prosta i bardzo szybka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - duży kurczak
    - 6 jajek
    - kasza manna
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka ściągamy skórę. Ale musi być ściągnięte samo tzw. ubranko.
    Ja zaczynam zawsze od odcięcia skrzydełek i nóżek przy kostkach. Następnie wkładam rękę delikatnie pod skórę i oddzielam ją od mięsa.
  • 2. Kurczaka już bez skóry obieramy z mięsa. Zaczynamy od wycięcia filetów i ubiciu ich jak na schabowe. Resztę mięsa kręcimy na maszynce.
  • rozbita pierś z kurczaka 3. Skórę przecinamy i układamy na niej rozbity filet, który doprawiamy przyprawami do smaku (solimy i pieprzymy).
  • mięso z jajkami 4. Mięso, które kręciłyśmy na maszynce mieszamy z 3 jajkami i 2 łyżkami kaszy manny doprawiamy solą pieprzem możemy też dodać trochę Vegety. Po wymieszaniu rozkładamy je na rozbitej piersi.
  • 5. Z 3 jajek smażymy omleta i kładziemy go na skręconym mięsie. Wszystko razem rolujemy jak roladę i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do garczka parowego i parujemy około godziny (można też upiec go w rękawie). Po uparowaniu wyjmujemy wykałaczki.

Porady

Galantynę podajemy na kanapki do chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować