Tort w kształcie kobiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo aż się rozpuści.
Nadal miksując dodać żółtka jaj. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać w dwie małe foremki (takie w jakich piecze się babeczki). Resztę ciasta wylać w dwie takiej samej wielkości blachy
pokryte pergaminem i piec 25 minut w temperaturze 180 st.C.
2.Masa budyniowa:
Z mąki pszennej, ziemniaczanej cukru, cukru waniliowego i mleka ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo budyń. Dodajemy do smaku sok z cytryny i cukier puder w takiej ilości żeby krem nie był za słodki. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Krem powinien być w smaku lekko kwaskowy.
3.Każdy z biszkoptów kroimy na pół nasączamy, smarujemy kremem na krem układamy brzoskwinię pokrojone w kostkę lub galaretkę (do części masy można dodać kakao). Po przełożeniu wszystkich krążków nadajemy tortowi kształt kobiety delikatnie zaokrąglając rogi i wycinając jej talię.
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dokładnie gładzimy. Upieczone babeczki przekładamy tak samo jak tort i kładziemy je na nim jedna obok drugiej tak żeby wyglądały jak piersi. Gładzimy je kremem. Do części kremu dodajemy sok z buraka aby krem miał różowy kolor. Za pomocą szprycy robimy różową bieliznę. Nad majtkami delikatnie palcem robimy pępek.
Stroimy go według uznania (ja z drobnych perełek spożywczych zrobiłam łańcuszek i kolczyk w pępku).
Porady
Jeśli chcemy zrobić mulatke dodajemy do kremu kakao.
Komentarze