Tort w kształcie kobiety

4.5 (169 ocen)

Oryginalny tort na 18 urodziny

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    -10 jajek
    -2 szklanki cukru
    -2 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki na masę budyniową:
    -1 litr mleka
    -4 łyżki mąki pszennej
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka cukru
    -cukier waniliowy
    -4 kostki masła extra
    -1 margaryna Kasia
    -sok z cytryny
    -cukier puder.

    Poncz:
    -sok z brzoskwiń
    -szklanka przegotowanej wody
    -sok z cytryny
    -kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort w kształcie kobiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo aż się rozpuści.
    Nadal miksując dodać żółtka jaj. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
    Gotowe ciasto wylać w dwie małe foremki (takie w jakich piecze się babeczki). Resztę ciasta wylać w dwie takiej samej wielkości blachy
    pokryte pergaminem i piec 25 minut w temperaturze 180 st.C.

  • 2. Masa budyniowa:
    Z mąki pszennej, ziemniaczanej cukru, cukru waniliowego i mleka ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
    Masło i margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo budyń. Dodajemy do smaku sok z cytryny i cukier puder w takiej ilości żeby krem nie był za słodki. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Krem powinien być w smaku lekko kwaskowy.



  • dekorowanie 3. Każdy z biszkoptów kroimy na pół nasączamy, smarujemy kremem na krem układamy brzoskwinię pokrojone w kostkę lub galaretkę (do części masy można dodać kakao). Po przełożeniu wszystkich krążków nadajemy tortowi kształt kobiety delikatnie zaokrąglając rogi i wycinając jej talię.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dokładnie gładzimy. Upieczone babeczki przekładamy tak samo jak tort i kładziemy je na nim jedna obok drugiej tak żeby wyglądały jak piersi. Gładzimy je kremem. Do części kremu dodajemy sok z buraka aby krem miał różowy kolor. Za pomocą szprycy robimy różową bieliznę. Nad majtkami delikatnie palcem robimy pępek.
    Stroimy go według uznania (ja z drobnych perełek spożywczych zrobiłam łańcuszek i kolczyk w pępku).

Porady

Jeśli chcemy zrobić mulatke dodajemy do kremu kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować