Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka ściągamy skórę. Ale musi być ściągnięte samo tzw. ubranko.
Ja zaczynam zawsze od odcięcia skrzydełek i nóżek przy kostkach. Następnie wkładam rękę delikatnie pod skórę i oddzielam ją od mięsa.
2.Kurczaka już bez skóry obieramy z mięsa. Zaczynamy od wycięcia filetów i ubiciu ich jak na schabowe. Resztę mięsa kręcimy na maszynce.
3.Skórę przecinamy i układamy na niej rozbity filet, który doprawiamy przyprawami do smaku (solimy i pieprzymy).
4.Mięso, które kręciłyśmy na maszynce mieszamy z 3 jajkami i 2 łyżkami kaszy manny doprawiamy solą pieprzem możemy też dodać trochę Vegety. Po wymieszaniu rozkładamy je na rozbitej piersi.
5.Z 3 jajek smażymy omleta i kładziemy go na skręconym mięsie. Wszystko razem rolujemy jak roladę i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do garczka parowego i parujemy około godziny (można też upiec go w rękawie). Po uparowaniu wyjmujemy wykałaczki.
Komentarze