Galantyna z kurczaka

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię gotować, a moja galantyna smakuje całej rodzinie. Jest prosta i bardzo szybka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - duży kurczak
    - 6 jajek
    - kasza manna
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka ściągamy skórę. Ale musi być ściągnięte samo tzw. ubranko.
    Ja zaczynam zawsze od odcięcia skrzydełek i nóżek przy kostkach. Następnie wkładam rękę delikatnie pod skórę i oddzielam ją od mięsa.
  • 2. Kurczaka już bez skóry obieramy z mięsa. Zaczynamy od wycięcia filetów i ubiciu ich jak na schabowe. Resztę mięsa kręcimy na maszynce.
  • rozbita pierś z kurczaka 3. Skórę przecinamy i układamy na niej rozbity filet, który doprawiamy przyprawami do smaku (solimy i pieprzymy).
  • mięso z jajkami 4. Mięso, które kręciłyśmy na maszynce mieszamy z 3 jajkami i 2 łyżkami kaszy manny doprawiamy solą pieprzem możemy też dodać trochę Vegety. Po wymieszaniu rozkładamy je na rozbitej piersi.
  • 5. Z 3 jajek smażymy omleta i kładziemy go na skręconym mięsie. Wszystko razem rolujemy jak roladę i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do garczka parowego i parujemy około godziny (można też upiec go w rękawie). Po uparowaniu wyjmujemy wykałaczki.

Porady

Galantynę podajemy na kanapki do chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować