Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

W moim domu wszyscy lubią tę potrawę.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
    ● jajko
    ● cebula
    ● czerstwa bułka
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz
    ● łyżka maggi
    ● po 2 łyżki mąki i smalcu
    Sos:
    ● 50 dag pomidorów (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
    ● 2 łyżki masła roślinnego
    ● 3 czerwone papryki
    ● 2 łyżki mąki
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● 2/3 szkl. bulionu z kostki
    ● cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę ścieramy
    na tarce o małych
    oczkach. Bułkę namaczamy,
    odciskamy
    i rozdrabniamy.
    Mięso mieszamy
    z przyprawami, jajkiem,
    bułką i cebulą. Formujemy płaskie kotlety.
    Obtaczamy w mące. Smażymy
    na rumiano na mocno rozgrzanym
    smalcu.
  • 2. Sos: cebulę i papryki drobno
    kroimy. Pomidory obieramy ze
    skórki i kroimy w kawałki.
    W rondelku rozgrzewamy masło
    roślinne, szklimy cebulę
    i paprykę, dodajemy pomidory
    i dusimy do miękkości. Wlewamy
    mleko wymieszane z bulionem
    i mąką, zagotowujemy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować