Frozen yogurt

4.5 (165 ocen)

  • Dla 6 osób

Najprostszy sposób na domowe lody, w dodatku można samemu decydować o jego smaku.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego (można użyć light)
    2 łyżeczki cukru pudru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    ulubione owoce (u mnie banany, brzoskwinie i borówki).
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Frozen yogurt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzony jogurt przełożyć do wyższego pojemniczka i dokładnie zmiksować z sokiem z cytryny, aż powstaną w nim bąbelki powietrza, czyli po prostu go napowietrzyć ;) Włożyć do zamrażarki na około 20-30 minut i ponownie zmiksować, zamrażać przez kolejne 15 minut. W między czasie przygotować puree z owoców, zblendować wybrane owoce i ewentualnie je dosłodzić (raczej wymagają tego borówki). Wyciągnąć jogurt z zamrażarki i połączyć go, w proporcach według uznania, z owocowym puree. Dokładnie zmiksować i zamrażać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakieś 20-30 minut miksując. U mnie trwało to około 3h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować