Forszmak z kurczaka

4.91 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię gotować, a moje dania smakują całej rodzinie. Korzystam z różnych przepisów, które udoskonalam i dostosowuję do swojego gustu. Forszmak to świetne danie na zimowy rodzinny obiad.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    30 dag pieczarek
    4 ogórki konserwowe
    1 czerwona papryka
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    włoszczyzna
    sól, pieprz
    majeranek
    olej lub masło
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.91 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Forszmak z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek oraz oczyszczonej i drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół.
  • Forszmak z kurczaka 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju i podsmażamy pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki konserwowe. Oddzielnie smażymy pokrojone
    w cienkie paski pieczarki– aż płyn odparuje.
  • 3. Mięso z udek drobno kroimy, a następnie wrzucamy do rosołu. Do rosołu dodajemy także podsmażoną paprykę z ogórkami oraz pieczarki. Lekko mieszamy i gotujemy około 25 minut.
  • 4. Do forszmaku dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie zagęszczamy zupę łyżką mąki rozmieszanej z odrobiną wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Porady

● Do zupy możemy też dodać kilka plastrów podsmażonego wędzonego boczku i kiełbasy. ● Smak forszmaku zaostrzymy, dodając kawałek ostrej papryczki chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować