Fishburgery

0 (0 ocen)

Domowe rybne burgery to pomysł na zachęcenie dzieci, by skosztowały pysznej i zdrowej rybki w towarzystwie warzyw.

Składniki:

  • dowolne filety z ryby, np. sola, mintaj
    duże bułki (idealne będą wieloziarniste)
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb
    mąka pszenna
    jajko
    bułka tarta
    olej rzepakowy
    około 10 dag żółtego sera
    pomidory
    ogórek konserwowy
    cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fishburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z ryby umyć, osuszyć, przekroić na połowę, doprawić do smaku przyprawą.
    Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.
    Pomidor, cebulę i ogórki pokroić w plastry.
    Bułki przekroić na połowę.
  • 3. Na rozkrojoną bułkę położyć trochę startego sera, usmażony filet, ser, pomidor, ogórek, cebulę, ser. Całość przykryć górną częścią bułki i lekko docisnąć.
  • 4. Fishburgery ułożyć w formie wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści.
    Podawać na ciepło.

Porady

Bułkę przed nałożeniem na nią składników można posmarować według uznania, np. sosem czosnkowym, tatarskim, musztardą, majonezem itp. Jeśli zrezygnujemy z użycia żółtego sera, burgerów nie trzeba zapiekać i wtedy warto dołożyć liść chrupiącej sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować