Domowe fishburgery

4.5 (164 ocen)

z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.

Składniki:

  • Składniki na kotlety rybne:
    4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)
    3 jajka ( do kotletów i do panierki)
    pęczek koperku
    łyżka soku z cytryny
    1 duża cebula
    szczypiorek
    1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku
    bułka tarta do panierki
    mąka do panierki
    sól, pieprz cytrynowy

    Dodatkowo:
    bułki na hamburgery (ilość wg uznania)
    1 pomidor
    pół zielonego ogórka
    parę plasterków żółtego sera (można pominąć)
    kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Domowe fishburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fishburgery 1. Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu.
  • 2. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować