Domowe fishburgery

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna i szybka propozycja na kolację

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki: (na 4 porcje)

    4 bułki + 1 do kotletów
    4 ogórki konserwowe
    1 pomidor
    kilka listków sałaty (u mnie kapusty pekińskiej)
    4 plasterki żółtego sera

    Kotlety:

    2 kostki z mintaja
    jajko
    bułka tarta
    ½ szklanki mleka
    ½ pęczka szczypiorku
    1 mała cebula
    przyprawy według uznania (u mnie łyżeczka ostrej mielonej papryki i łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz)

    Sos:

    3 łyżeczki ketchupu
    3 łyżeczki majonezu
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ryba Przystawki

Domowe fishburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożone kostki lub filety z mintaja (może być również inna ryba) rozdrabniamy widelcem. Jedną bułkę moczymy w mleku i dodajemy do ryby. Szczypiorek i cebulę siekamy, łączymy z powstałą masą. Wbijamy jajko i wsypujemy przyprawy. Formujemy kotlety (tak jak mielone, tylko bardziej rozpłaszczamy), panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron do zrumienienia.
  • 2. Czosnek obieramy i miażdżymy.Mieszamy z majonezem i ketchupem.
  • 3. Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki kroimy na pół, a następnie przekładamy sałatą, kotletem, plasterkami ogórka i pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy po plastrze żółtego sera i zapiekamy w piekarniku około 10 min.
    Po upieczeniu otwieramy i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować