4 bułki + 1 do kotletów
4 ogórki konserwowe
1 pomidor
kilka listków sałaty (u mnie kapusty pekińskiej)
4 plasterki żółtego sera
Kotlety:
2 kostki z mintaja
jajko
bułka tarta
½ szklanki mleka
½ pęczka szczypiorku
1 mała cebula
przyprawy według uznania (u mnie łyżeczka ostrej mielonej papryki i łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz)
Domowe fishburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone kostki lub filety z mintaja (może być również inna ryba) rozdrabniamy widelcem. Jedną bułkę moczymy w mleku i dodajemy do ryby. Szczypiorek i cebulę siekamy, łączymy z powstałą masą. Wbijamy jajko i wsypujemy przyprawy. Formujemy kotlety (tak jak mielone, tylko bardziej rozpłaszczamy), panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron do zrumienienia.
2.Czosnek obieramy i miażdżymy.Mieszamy z majonezem i ketchupem.
3.Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki kroimy na pół, a następnie przekładamy sałatą, kotletem, plasterkami ogórka i pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy po plastrze żółtego sera i zapiekamy w piekarniku około 10 min.
Po upieczeniu otwieramy i polewamy sosem.
Komentarze