Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

0 (0 ocen)

. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami.

Składniki:

  • 5 fig świeżych
    15 śliwek
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    150 ml czerwonego wina
    garść nerkowców lub migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos szodonowy 1. Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .
    Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły.
    Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki.
    Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .
    Posypać orzechami lub migdałami.
    Zapiekać 10-15 min w temp. 180stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.
    Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .
  • Figa i dwa sosy 2. Sos szodonowy .
    3 żółtka
    100 g cukru
    250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiego
    Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy się gesty sos.
    Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować