Faworki bez smażenia

4.5 (185 ocen)

Zamiast smażyć faworki w głębokim oleju ja je upiekłam w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3 jajka
    10 dkg drożdży
    2 szklanki mleka
    150 g margaryny
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Faworki

Faworki bez smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać.Wlać do dużej miski szklankę mleka,dodać 2 łyżki cukru,rozkruszyć drożdże i wszystko dokładnie połączyć.Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę,dodać rozmieszane całe jajka,pozostały cukier,cukier waniliowy,pozostałe mleko i roztopioną,ostudzoną margarynę.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Faworki bez smażenia 3. Wyrośnięte ciasto pokroić na części,każdą rozwałkować,pokroić na paski,a potem na mniejsze,zrobić nożem nacięcie przez środek i formować faworki.
  • Faworki bez smażenia 4. Uformowane faworki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec aż będą rumiane.
  • Faworki bez smażenia 5. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować