Faszerowany schab w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać posiekane masło, jajka, żółtka, sól, pieprz. Wyrobić dodając po trochu śmietany.
Uformować kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki.
2.FARSZ
Grzyby i paprykę pokroić- podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę aż się lekko zrumieni, dodać ser, doprawić solą, pieprzem, ostudzić.
Dodać roztrzepane jajka, wymieszać.
3.SCHAB
Natrzeć schab solą, rozdrobnionym czosnkiem i majerankiem.
Naciąć mięso na wzdłuż- nie przecinając do końca (tak jak kieszeń).
Włożyć nadzienie.
Związać schab lub spiąć wykałaczkami w miejscu nacięcia.
Obsmażyć. Ostudzić.
4.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć folię, rozwałkować, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Położyć mięso na cieście.
5.Owinąć szczelnie mięso ciastem, posmarować na wierzchu żółtkiem.
Jeśli ciasto jest za rzadkie- można dodać trochę mąki.
Danie można podać z sosem beszamel i sałatką grecką oraz czerwonym wytrawnym winem.
Ciekawy pomysł na wykwintną kolację.
Smacznego!
Komentarze