Cukinie, kabaczki i pomidory mają mało kalorii, więc w połączeniu m.in. z mięskiem, natką pietruszki, niewielką ilością ryżu i sera - tworzą potrawę raczej niskokaloryczną......smakują wysmienicie....
20 min
Składniki:
mięso mielone np. z łopatki 40 dekagramów
cukinia młoda zielona 2 sztuki
kabaczek młody 2 sztuki
cebula duża 1 sztuka
natka zielonej pietruszki 1 pęczek
ryż w woreczkach 1 sztuka
Jajko 1 sztuka
chrzan tarty 1 łyżka
mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku 5 szczypt
przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka
słodka mielona papryka 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
ser żółty 10 dekagramów
pomidory duże 1 kilogram
oliwa 1 łyżka
oregano 2 łyżeczki
bazylia 1 łyżeczka
Faszerowane kabaczki i cukinie zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy jeden woreczek ryżu, ostudzamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Kabaczki i cukinie myjemy. Osuszamy. Kabaczki obieramy ze skórki, cukinie nie. Przekrawamy kabaczki i cukinie na pól wzdłuż -wydrążamy nasiona łyżeczką.
2.Mięso mielone odciskamy na sicie.
3.Myjemy natkę zielonej pietruszki, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Jedną połowkę cukini obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z łyzką oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulę razem z pokrojoną cukinią. Studzimy.
4.Pomidory myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na kawałki, przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Pomidory z przyprawami miksujemy.
5.Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy ryż, cebulę podduszoną z cukinią, posiekana natkę, jajko, chrzan tarty, mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przecisniety czosnek i przyprawę do mięsa mielonego.
6.Dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewamy farszem kabaczki i cukinie.
7.W naczyniu żaroodpornym lub w formach do pieczenia wylewamy sos pomidorowy (mozemy dolać 1/3 szklanki wody), a na nim układamy faszerowane warzywa.
8.Warzywa wkładamy do nagrzanego wczesniej w temperaturze 200 stopni piekarnika. Pieczemy odkryte 35 minut.
9.Kroimy drobno ser żółty lub ścieramy na grubych oczkach na tarce.
10.Po 35 minutach pieczenia warzyw, wyciagamy je z piekarnika i posypujemy pokrojonym lub startym żółtym serem. Pieczemy dalsze 5-10 minut - do rozpuszczenia sera.
Komentarze