Faszerowane kabaczki i cukinie zapiekane w sosie pomidorowym

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Cukinie, kabaczki i pomidory mają mało kalorii, więc w połączeniu m.in. z mięskiem, natką pietruszki, niewielką ilością ryżu i sera - tworzą potrawę raczej niskokaloryczną......smakują wysmienicie....

  • 20 min

Składniki:

  • mięso mielone np. z łopatki 40 dekagramów
    cukinia młoda zielona 2 sztuki
    kabaczek młody 2 sztuki
    cebula duża 1 sztuka
    natka zielonej pietruszki 1 pęczek
    ryż w woreczkach 1 sztuka
    Jajko 1 sztuka
    chrzan tarty 1 łyżka
    mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    sól i pieprz do smaku 5 szczypt
    przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka
    słodka mielona papryka 1 łyżeczka
    czosnek 1 ząbek
    ser żółty 10 dekagramów
    pomidory duże 1 kilogram
    oliwa 1 łyżka
    oregano 2 łyżeczki
    bazylia 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane kabaczki i cukinie zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy jeden woreczek ryżu, ostudzamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Kabaczki i cukinie myjemy. Osuszamy. Kabaczki obieramy ze skórki, cukinie nie. Przekrawamy kabaczki i cukinie na pól wzdłuż -wydrążamy nasiona łyżeczką.
  • 2. Mięso mielone odciskamy na sicie.
  • 3. Myjemy natkę zielonej pietruszki, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Jedną połowkę cukini obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z łyzką oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulę razem z pokrojoną cukinią. Studzimy.
  • 4. Pomidory myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na kawałki, przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.
    Pomidory z przyprawami miksujemy.
  • 5. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy ryż, cebulę podduszoną z cukinią, posiekana natkę, jajko, chrzan tarty, mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przecisniety czosnek i przyprawę do mięsa mielonego.
  • faszerujemy 6. Dokładnie wyrabiamy farsz.
    Nadziewamy farszem kabaczki i cukinie.
  • do pieczenia 7. W naczyniu żaroodpornym lub w formach do pieczenia wylewamy sos pomidorowy (mozemy dolać 1/3 szklanki wody), a na nim układamy faszerowane warzywa.
  • 8. Warzywa wkładamy do nagrzanego wczesniej w temperaturze 200 stopni piekarnika. Pieczemy odkryte 35 minut.
  • 9. Kroimy drobno ser żółty lub ścieramy na grubych oczkach na tarce.
  • 10. Po 35 minutach pieczenia warzyw, wyciagamy je z piekarnika i posypujemy pokrojonym lub startym żółtym serem. Pieczemy dalsze 5-10 minut - do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować