Fale Dunaju

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką administracji. Mieszkam z mężem i rodzicami. Moją pasją jest gotowanie, lecz najbardziej lubię piec ciasta.

Składniki:

  • ● 1 szkl. cukru
    ● 20 dag margaryny
    ● 5 jajek
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● 1 kg śliwek węgierek
    ● 1/2 l śmietany kremówki
    ● 2 niebieskie galaretki
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju 1. Margarynę ucieramy z cukrem.
    Wciąż ucierając, dodajemy
    po jednym jajku i stopniowo
    wsypujemy mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia. Dzielimy
    ciasto na dwie równe części.
    Do jednej wsypujemy kakao
    i dokładnie mieszamy.
  • 2. Śliwki myjemy, osuszamy,
    przekrawamy na pół i wyjmujemy
    pestki. Blachę wykładamy
    papierem do pieczenia.
  • 3. Wylewamy jasne ciasto. Wykładamy
    śliwki jedna obok drugiej,
    przekrojoną częścią do
    spodu (kilka zostawiamy do dekoracji).
    Wylewamy ciemne ciasto.
    Pieczemy ok. 45 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 175 °C. Studzimy
  • 4. Śmietanę ubijamy, rozsmarowujemy
    na cieście. Dekorujemy
    pokrojonymi w cząstki śliwkami.
    Galaretki rozpuszczamy w wodzie
    według przepisu na opakowaniu.
    Odstawiamy w chłodne
    miejsce. Gdy zaczną tężeć, wylewamy
    na ciasto. Chłodzimy.

Porady

● Śliwki można zastąpić jabłkami lub gruszkami. ● Zamiast bitej śmietany i galaretki na ciasto można wyłożyć masę budyniową (zrobioną na bazie masła i budyniu), a następnie rozsmarować na nim czekoladową polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować