elqaimat...

4.5 (175 ocen)

Te słodkości przygotowywane są podczas Ramadanu w rejonie Zatoki Perskiej. Szybko się robi i są naprawdę bardzo smaczne z wierzchu chrupiąca skórka i puszyste wnętrze;) Nie obawiajcie się konsystencji ciasta bo po wymieszaniu jest dość rzadkie i tak ma być...

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka suszonych drożdży
    1 1/2 szkl. mleka (albo wody + 1 łyż. mleka w proszku)
    szczypta mielonego kardamonu
    szczypta szafranu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Elqaimat... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykrywamy i odstawiamy aby wyrosło na 1-2 godz (u mnie stało trochę ponad godzinkę).
  • 2. Na gorący olej wykładamy łyżką porcje ciasta i smażymy. Najlepiej na średnim ogniu aby nie przypalić skórki i uniknąć surowego wnętrza. Odsączyć na papierowym ręczniku...

    Swoje słodkości polałam sosem z płynnego miodu z dodatkiem roztopionego masła i wyciśniętym sokiem z cytryny...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować