Eli confit z kaczki

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna rozpływająca się w ustach kaczka gotowana w smalcu gęsim.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 udek kaczych
    2 łyżki przyprawy do drobiu
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    sól do smaku
    2 kg tłuszczu z gęsi
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Eli confit z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.
  • 3. Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu. Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.
  • 4. Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
  • 5. Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią. Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Smacznego!
  • 6. Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.
  • 7. Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować