Eli confit z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2.Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.
3.Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu. Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.
4.Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
5.Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią. Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Smacznego!
6.Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.
7.Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.
Komentarze