Pieczona papryka Eli w oleju

4.99 (166 ocen)

Pyszna papryka pieczona w piekarniku i marynowana w oleju.

Składniki:

  • 5 kg papryki
    olej
    pieprz ziarnisty
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczona papryka eli w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć (w całości) i dokładnie osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (najlepiej włączyć górną grzałkę). Paprykę ułożyć na ruszcie (partiami) i wsunąć do piekarnika pod grzałkę i piec 30 minut. Po 15 minutach paprykę odwrócić na drugą stronę,żeby równomiernie się opiekła.
  • 2. Paprykę wyjąć i włożyć do papierowej lub plastikowej torby,zamknąć i odstawić,żeby papryka się zaparzyła.
  • 3. Letnią paprykę wyjąć,obierać (nad miską,ze względu na wyciekający sok) ze skórki i nasion.
  • 4. Sok z papryki przecedzić przez sitko i wykorzystać do zupy lub sosu. Można też sok wlać do słoików,zapasteryzować i wykorzystać później.
  • 5. Paprykę pokroić na płaty i wkładać do słoików (najlepiej po drzemie). Do każdego słoka dodać po 2 pokrojone ząbki czosnku i kilka ziarenek pieprzu czarnego. Do słoików wlać olej (uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza).
  • 6. Zakręcić słoiki,wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować w temperaturze 85 stopni (po zagotowaniu woda powinna tylko pyrkać) przez 20 minut.
  • 7. Słoiki wyjąć i po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu,np w piwnicy. Smacznego!

Porady

Ja,po wyłożeniu na talerz,paprykę lekko posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować