Dżem z jarzębiny i jabłek

4.49 (156 ocen)

  • 60 min

Można jeśc prosto ze słoiczka

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny, 1 kg jabłek, 40 dkg - 1 kg cukru,1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z jarzębiny i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebraną jarzębinę opłukac, sparzyc wrzątkiem i odstawic na 5 minut. Odcedzic,przełożyc do rondla,wlac wodę i gotowac pod przykryciem ,aż zacznie pękac. Wtedy zdjąc pokrywkę,dodac cukier i dalej podgrzewac,aż cukier się rozpuści. Umyte jabłka obrac,oczyścic z gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki włożyc do naczynia z gotującą się masą,w dalszym ciągu trzymac na ogniu. Gdy owoce staną się szkliste, zdjąc z ognia,przełożyc do słoików, zamknąc i ostudzic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować