Dżem z jarzębiny czerwonej

  • wyświetlono: 13451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dżem z jarzębiny nie należy do zbyt popularnych przetworów, co może dziwić, zważając na jego wyjątkowy smak.Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych praz pektyn. Są tak samo bogate w witaminę C, jak owoce cytrusowe.

jozefkrusa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

1 kg jarzębiny czerwonej
3/4 kg jabłek
1 kg cukru
1szklanka wody mineralnej
2 łyżeczki brandy
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z jarzębiny czerwonej

  • 1. Jarzębiny czerwoną wkładamy na 2 doby do zamrażarki aby pozbyć się goryczki. Myje się ją, płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości.Wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i gotujemy do momentu, aż zaczną pękać.
    Dodajemy cukier. Gotujemy nadal, mieszając aż cukier się rozpuści. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę . Dodać. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż owoce staną się szkliste.Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor .Na koniec dodać 2 łyżeczki brandy.Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne,choć można około 10 minut.

Porady

Dodanie brandy jest niekonieczne. Gotowanie jednorazowe z przerwami stosuje się przy owocach mało odpornych, rozpadających się.I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe, pełne nie pomarszczone.
PP_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkoła_babcijarzębina czerwona

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura z jarzębiny

Dodane przez: caroline1983

Konfitura z jarzębiny

Oryginalna konfitura

dżem porzeczkowy z imbirem oraz chilli

Dodane przez: tycjanowa

Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru...

Dżem z dodatkiem imbiru oraz chili...

JARZĘBINA

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Marynowane Trio z jarzębiny ogórków i kurek

Jarzębina zawiera dwa razy więcej...

Dodane przez: turtelek

Konfitura z jarzębiny

Mama nauczyła mnie tej cudownej...

Dżem z dyni

Dodane przez: mq2

Dżem z dyni

Przepis dostałam od koleżanki z...

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE