Dżem z jarzębiny czerwonej

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dżem z jarzębiny nie należy do zbyt popularnych przetworów, co może dziwić, zważając na jego wyjątkowy smak.Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych praz pektyn. Są tak samo bogate w witaminę C, jak owoce cytrusowe.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny czerwonej
    3/4 kg jabłek
    1 kg cukru
    1szklanka wody mineralnej
    2 łyżeczki brandy
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z jarzębiny czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębiny czerwoną wkładamy na 2 doby do zamrażarki aby pozbyć się goryczki. Myje się ją, płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości.Wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i gotujemy do momentu, aż zaczną pękać.
    Dodajemy cukier. Gotujemy nadal, mieszając aż cukier się rozpuści. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę . Dodać. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż owoce staną się szkliste.Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor .Na koniec dodać 2 łyżeczki brandy.Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne,choć można około 10 minut.

Porady

Dodanie brandy jest niekonieczne. Gotowanie jednorazowe z przerwami stosuje się przy owocach mało odpornych, rozpadających się.I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe, pełne nie pomarszczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować