Dżem z dyni

5 (141 ocen)

  • 60 min

Pyszny dodatek do pieczywa, naleśników a nawet może być smakowym dodatkiem do kremów.

  • 60 min

Składniki:

  • 2.5 kg dyni
    70 dag cukru
    2 cytryny
    aromat pomarańczowy
    1/4 szkl wody
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać usunąć środek a miąższ pokroić w kostkę. Dodać wodę i pod przykryciem gotować 10 minut.
  • 2. Rozgnieść dynię tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier, sok z cytryn i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać aromat pomarańczowy.
  • 3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, owinąć grubym kocem i zostawić do następnego dnia.

Porady

Po włożeniu dżemu do słoików, można przez 10 minut pasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować