Dżem z dyni

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny aromatyczny dżem z nutką pomarańczy

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg twardego miąższu dyni,
    50 dag cukru,
    2 pomarańcze,
    20 g kwasku cytrynowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wsypujemy cukier i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze myjemy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.Miąższ pomarańczy najlepiej bez białej osłonki kroimy w niewielkie kawałki. Mieszamy z dynią, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Dżem odstawiamy na 2-3 godziny aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie dżem ponownie zagotowujemy i gorący wkładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wieczka, słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować