Dżem z brzoskwini

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Latem warto uzupełnić spiżarnię w przetwory, będą w sam raz na zimowe dni.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 2 kg dojrzałych brzoskwiń
    2 czubate łyżki cukru z prawdziwą laską wanilii
    ok. 1 szklanki cukru ( dosładzamy wg gustu do smaku)
    1 żelfix
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Dżem z brzoskwini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, na dno wlewamy odrobinę wody. Brzoskwinie mieszamy z żel fiksem i gotujemy na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Często mieszamy.

    Kiedy owoce sie rozgotują, dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, pamiętając o częstym mieszaniu. Na powierzchni nie może być piany.

    Przekładamy brzoskwiniowy dżem do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować