Dynia faszerowana boczkiem, grana padano i papryką.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Robiące wrażenie, choć tak naprawdę szybkie (jeśli chodzi o czas przygotowania) i proste danie. Dynia podobnej wielkości do mojej wystarczy jako danie obiadowe dla 4 osób.Oryginalne i jakże pogodne, a do tego jadalne naczynie! z aromatycznym, pożywnym farszem w środku :) .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · dynia ok. 3-4 kg
    · boczek 40 dag
    · kiełbasa ok. 30 dag
    · papryka czerwona
    · por
    · grana padano ok. 2 garści
    · 2 ząbki czosnku
    · imbir ok. 1-2 cm
    · 125 ml śmietany 18% - kwaśnej
    · 2 jajka
    · gałka muszkatołowa
    · sól
    · pieprz
    · 3 kromki razowego chleba ze słonecznikiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dynia faszerowana boczkiem, grana padano i papryką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie dyni do faszerowania 1. Dobrze umytą dynię przecinamy z góry tworząc niewielki kapturek. Środek dyni dokładnie oczyszczamy.
  • farsz 2. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
  • Faszerowanie dyni- na wierzchu grzanki 3. Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, część podamy jako dodatek do dyniowego dania.
  • Zalewanie dyni sosem 4. W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak przygotowanym sosem zalewamy farsz.
  • 5. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą.
    Smacznego!

Porady

Można kupić małe warzywa i każdemu biesiadnikowi zaserwować własną dynię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować