Cukinia po meksykańsku

  • wyświetlono: 5975 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Postanowiłam urozmaicić codzienny obiad i do cukinii przygotowałam farsz meksykański. Wyszło pysznie. Takie danie to idealny, letni obiad.

Cukiereczek
  • 50min

Składniki

1 duża cukinia lub 2 małe,
fasola biała 50g,
mięso mielone 250g,
1 czerwona cebula,
1/2 papryki,
2 ząbki czosnku,
groszek zielony 75g,
pomidory krojone w puszce 400g,
kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
żółty ser 200g,
sól,
pieprz,
chili 1/3 łyżeczki,
bazylia 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia po meksykańsku

  • Cukinia po meksykańsku1. Białą fasolę moczymy w wodzie około 12 godzin i później gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości ze szczyptą soli. Można również użyć fasoli z puszki. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Cukinia po meksykańsku2. Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz.
  • Cukinia po meksykańsku3. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy. 2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania wierzchu.
  • Cukinia po meksykańsku4. Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki.
  • Cukinia po meksykańsku5. W środek wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Cukinia po meksykańsku6. 10 minut przed końcem cukinię posypujemy startym serem. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatalatoCukiniakolacjaobiadkuchnia meksykańskacukinia faszerowanazapiekanka z cukiniipo meksykańsku

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po meksykańsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ryba po meksykańsku

Potrawa ma słodko-kwaśny smak....

Kurczak po meksykańsku ostry

Dodane przez: mysza75

Kurczak po meksykańsku ostry

Tym razem w ruch poszła mieszanka...

kurczak

Dodane przez: Aninka88

Kurczak po meksykańsku

pyszne, syte i rozgrzewające danie...

image-08gh8bu

Dodane przez: monika016

Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana bardzo pasuje do...

Udka kurczaka po meksykańsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Udka kurczaka po meksykańsku

Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej

Fasolka po meksykańsku

Dodane przez: kasia_m86

Fasolka po meksykańsku

Obiad jednogarnkowy gotowy w 30...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE