Nadziewana i zapiekana dynia to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo pyszna, zdrowa i sycąca.
50 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki:
1 mała dynia piżmowa ( u mnie 650g),
2 łyżki oliwy z oliwek,
olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
przyprawa do ziemniaków i frytek do posypania (opcjonalnie)
farsz:
filet z kurczaka ( u mnie 200g),
½ małej cebuli,
kawałek pora (ok. 3-4 cm),
3-4 pieczarki,
po 3 paski papryki czerwonej i żółtej,
ok. 100 g sera,
sól, pieprz, curry, pieprz cayenne,
Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte dynie przekroić wzdłuż na połowy. Łyżką usunąć gniazda nasienne z pestkami i wydrążyć miąższ. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Fileta kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, curry, pieprzem cayenne i smażymy (ok. 6-7 min) na złoto.
Cebulę, pora drobno siekamy i podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, paprykę, dusimy około 7-8 min. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni ( ja użyłam tylko połowy), przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 7-8 min. Mieszamy dokładnie z usmażonym kurczakiem i serem ( trochę zostawiamy do posypania).
Farszem napełniamy upieczoną dynię, posypujemy resztą sera, przyprawą lub ulubionymi ziołami i zapiekamy około 15 min. Smacznego!
Porady
Czas pieczenia musimy dostosować do naszego piekarnika i wielkości dyni :)
Komentarze