Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

4.48 (161 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Nadziewana i zapiekana dynia to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo pyszna, zdrowa i sycąca.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1 mała dynia piżmowa ( u mnie 650g),
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
    przyprawa do ziemniaków i frytek do posypania (opcjonalnie)
    farsz:
    filet z kurczaka ( u mnie 200g),
    ½ małej cebuli,
    kawałek pora (ok. 3-4 cm),
    3-4 pieczarki,
    po 3 paski papryki czerwonej i żółtej,
    ok. 100 g sera,
    sól, pieprz, curry, pieprz cayenne,
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte dynie przekroić wzdłuż na połowy. Łyżką usunąć gniazda nasienne z pestkami i wydrążyć miąższ. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Fileta kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, curry, pieprzem cayenne i smażymy (ok. 6-7 min) na złoto.
    Cebulę, pora drobno siekamy i podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, paprykę, dusimy około 7-8 min. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni ( ja użyłam tylko połowy), przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 7-8 min. Mieszamy dokładnie z usmażonym kurczakiem i serem ( trochę zostawiamy do posypania).
    Farszem napełniamy upieczoną dynię, posypujemy resztą sera, przyprawą lub ulubionymi ziołami i zapiekamy około 15 min. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do naszego piekarnika i wielkości dyni :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować