Dwu smakowy schab w pestkach dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinam schab na środku przez całą długość nie przecinając do końca, następnie rozcinam schab z prawej i lewej strony po środku. W taki sposób otrzymam ładny duży kawałek schabu.
2.Schab przyprawiam i rozbijam lekko tłuczkiem do mięsa w ten sposób przyprawy wejdą w mięsko.
3.Fileta z kurczaka lekko przecinam aby otrzymać duży płat i rozbijam tłuczkiem. Układam na schabie i ponownie przyprawiam.
4.Przy samym brzegu mięsa układam z jednej strony morele, a z drugiej śliwki.
5.Delikatnie zaczynając od brzegu z owocami zwijam ciasno w rulon do samego końca mięsa. Za pomocą dratwy można mięso związać.
6.Na koniec pestki dyni mieszamy z miodem, solą, papryką i obtaczamy nimi schab.
7.Wkładamy wszystko w rękaw do zapiekania i pieczemy około 50 minut w 190 stopniach.
8.Następnie schab wyjmujemy z rękawa i zostawiamy w piekarniku na 15-20 minut.
Komentarze