Jestem rencistką. Mam troje dzieci. Mieszkam na Mazurach. Uprawiam działkę i robię przetwory na zimę. Lubię gotować i piec tradycyjne potrawy, ale preferuję nietłuste i z dużą ilością warzyw.
Składniki:
● 1 kg wołowiny bez kości
● 20 dag słoniny
● 15 dag mięsa wieprzowego
● bułka
● cebula
● jajko
● łyżka tłuszczu
● 5 dag pieczarek
● sól
● pieprz
● przyprawa uniwersalna
Duszona rolada z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w poprzek włókien w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem maczanym w wodzie i układamy na zakładkę (na
stolnicy), nadając kształt prostokąta. Lekko ubijamy.
2.Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki z mięsem wieprzowym, odciśniętą bułką i cebulą przeprze puszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i przyprawy, starannie wyrabiamy.
3.Słoninę kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na wołowinie jeden przy drugim. Równomiernie rozsmarowujemy warstwę nadzienia. Mięso ciasno
zwijamy w roladę, podnosząc je delikatnie nożem. Starannie obwiązujemy lnianym sznurkiem. Obrumieniamy na tłuszczu, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Wyjmujemy na deseczkę. Przykrywamy drugą deską i obciążamy. Gdy ostygnie, zdejmujemy sznurek.
Komentarze