REKLAMA

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym

wyświetlono: 314 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Mielona wołowina z dodatkiem pieczarek zrolowana z ziarnami kukurydzy konserwowej, która tworzy ciekawy wzorek, nadając lekkiej słodyczy. Całość zawinięta w mocno wędzonym boczku, który ochrania przed wysuszeniem mięsa i nadaje aromat wędzonki. Pieczeń nadaje się na gorąco, jak też jako wędlina.

opublikowany: 22.06.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    1,3 kg mielonej wołowiny
    400 g pieczarek
    1 mała puszka kukurydzy

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    ok 300 g boczku mocno wędzonego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    pieprz kolorowy
    2 łyżki musztardy
    pieprz cayenne (chilli)

    DEKORACJA:
    natka pietruszki
    pieprz kolorowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-005q5px 1. Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało.
  • image-28x4vop 2. Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm. Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli.
  • image-0a4ctal 3. Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

Porady

W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Rolada otulona boczkiem

Rolada zachwyca nie tylko smakiem, ale i wspaniałym wyglądem głównie dzięki podpieczonym plastrom boczku

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.09.2012 | wyświetlono: 1091 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: szynszyla tati

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem

Chrupiące z zewnątrz, pachnące boczkiem

kategoria: Dania główne opublikowany: 03.02.2017 | wyświetlono: 21353 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE