Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym

  • wyświetlono: 287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mielona wołowina z dodatkiem pieczarek zrolowana z ziarnami kukurydzy konserwowej, która tworzy ciekawy wzorek, nadając lekkiej słodyczy. Całość zawinięta w mocno wędzonym boczku, który ochrania przed wysuszeniem mięsa i nadaje aromat wędzonki. Pieczeń nadaje się na gorąco, jak też jako wędlina.

Mniam1

Składniki

SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

1,3 kg mielonej wołowiny
400 g pieczarek
1 mała puszka kukurydzy

SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

ok 300 g boczku mocno wędzonego

SKŁADNIKI ROBOCZE:

2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
pieprz kolorowy
2 łyżki musztardy
pieprz cayenne (chilli)

DEKORACJA:
natka pietruszki
pieprz kolorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym

  • image-005q5px1. Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało.
  • image-28x4vop2. Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm. Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli.
  • image-0a4ctal3. Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

Porady

W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodykukurydzawołowinapieczeńobiad na niedzielepieczone mięsomięso na kanapkikreatywne_gotowanie10obiad odświętny

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Rolady z wołowiny

Dodane przez: Marija 1958

Rolady z wołowiny

Rolady w takiej postaci robię zazwyczaj...

brukselka z boczkiem wędzonym

Dodane przez: duszek

BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Zazwyczaj jest jedzona w formie...

gołąbki z wędzonym boczkiem

Dodane przez: Koronowianka

GOŁĄBKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Te gołąbki najlepsze są z młodą...

ziemniaki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Młode ziemniaczki otulone boczkiem

Młode ziemniaczki owinięte wędzonym...

Filet z warzywami otulony boczkiem

Dodane przez: zzewa

Filet z warzywami otulony boczkiem

pyszny filecik - polecam

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE