Moja rodzina lubi drożdżowe wypieki. Kolejna moja wymyślona słodka propozycja dla bliskich.
0 (0 ocen)
Porady
Z tej porcji wychodzi 1 spora drożdżówka Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Jeśli ciasto, po wyrośnięciu jest zbyt rzadkie, dosypujemy nieco mąki. Wszystko zależy od składników, wielkości jajek. Ciasto musi dać się formować, a nie rozlewać. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. W wersji dla dorosłych- w rumie. Jeśli podczas pieczenia ciasto zbyt szybko się rumieni od góry, zmieniamy na pieczenie tylko od dołu i przykrywamy wierzch papierem. Ciasto jest bardzo puszyste, smaczne i długo świeże. Z pozostałych białek możemy upiec bezę lub zrobić pyszną jajecznicę z dodatkiem pomidorków, cebuli, boczku. W kuchni mojej, nigdy nic się nie marnuje.
Komentarze