Drożdżowy warkocz z powidłem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moja rodzina lubi drożdżowe wypieki. Kolejna moja wymyślona słodka propozycja dla bliskich.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1/2 kg mąki pszennej, typ 550
    125 g stopionego, letniego masła
    3 żółtka
    2 całe jajka
    cukier wanilinowy
    120 g cukru
    50 g świeżych drożdży
    125 ml mleka

    Ponadto:
    6 łyżek powideł śliwkowych
    10 dag rodzynek
    1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta, przed pieczeniem

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy warkocz z powidłem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowy rozczyn 1. Wykonanie ciasta:
    Najpierw robimy rozczyn. Do miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
    Odstawiamy, pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
  • przesiewanie mąki 2. Do większej miski przesiewamy mąkę.
  • wlewanie stopionego masła 3. Mikserem ucieramy jaja, żółtka z cukrem na puch.
    Dodajemy do mąki.
    Stapiamy masło, studzimy.
    Wlewamy do mąki.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 4. Wsypujemy cukier wanilinowy.
    Wyrabiamy ręką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie odstawało od dłoni.
  • wyrastanie ciasta drożdżowego 5. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Ciasto po wyrośnięciu powinno być gładkie.
  • ciasto drożdżowe na stolnicy, przed formowaniem 7. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką.
  • smarowanie ciasta powidłem 8. Formujemy prostokąt 30 x25 cm.
    Przez środek ciasta smarujemy powidłem.
  • ciasto napełnione farszem 9. Rodzynki moczymy, odcedzamy.
    Na powidła posypujemy rodzynki.
  • nacinanie ciasta i zwijanie 10. Ciasto nacinamy równo z obu stron.
    Splatamy w warkocz.
  • splatanie warkocza z ciasta 11. Splatamy w warkocz, do wyczerpania ciasta.
  • dalsze splatanie warkocza z ciasta 12. Splatanie warkocza nie jest trudne, wystarczy przyjrzeć się rysunkom i dokładnie naciąć brzegi, przed formowaniem.
  • warkocz drożdżowy uformowany 13. Zakończamy ładnie nasz warkocz z ciasta drożdżowego.
  • smarowanie jajkiem po wierzchu 14. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • upieczony warkocz drożdżowy 15. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 35- 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • polukrowany warkocz drożdżowy 16. Na świąteczne lub uroczyste okazje, po ostudzeniu ciasto lukrujemy po wierzchu.
    Bez lukru warkocz także jest smaczny i dekoracyjny.
  • warkocz drożdżowy w przekroju 17. Kroimy w plastry, podajemy na ozdobnej paterze.
  • warkocz drożdżowy z powidłem i rodzynkami 18. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji wychodzi 1 spora drożdżówka Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Jeśli ciasto, po wyrośnięciu jest zbyt rzadkie, dosypujemy nieco mąki. Wszystko zależy od składników, wielkości jajek. Ciasto musi dać się formować, a nie rozlewać. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. W wersji dla dorosłych- w rumie. Jeśli podczas pieczenia ciasto zbyt szybko się rumieni od góry, zmieniamy na pieczenie tylko od dołu i przykrywamy wierzch papierem. Ciasto jest bardzo puszyste, smaczne i długo świeże. Z pozostałych białek możemy upiec bezę lub zrobić pyszną jajecznicę z dodatkiem pomidorków, cebuli, boczku. W kuchni mojej, nigdy nic się nie marnuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Drożdże Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować