Drożdżowa strucla z powidłami

  • wyświetlono: 4610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 2

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

Ciasto:
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

Kruszonka:
100 g masła
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Ponadto:
1 słoiczek powideł (300 g)
mleko do posmarowania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla z powidłami

  • 1. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny).
    Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
  • zwinięte2. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
  • nacinanie3. Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę.
  • posypywanie kruszonką4. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
  • pieczenie5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
  • strucla6. Po wystudzeniu rozrywamy na pół, będzie lepiej kroić.

Porady

Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciepowidłaciasto drożdżowepowidła śliwkowestrucladrożdżowiecstrucla drożdżowa z powidłami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem...

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe....

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, powidłami śliwkowymi i orzechową kruszonką

Dodane przez: martynaprzewlocka

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową...

Wieniec drożdżowy bardzo fajnie...

Świąteczna strucla z makiem.

Dodane przez: weronika63

Świąteczna strucla z makiem

Poniższy przepis jest na dwie strucle....

Dodane przez: KingaM4444

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkami

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

sernik z powidłami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik z powidłami śliwkowymi

POWIDŁA DODAJĄ Sernikowi WYJĄTKOWEGO...

gotowe

Dodane przez: ziutula

zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami,...

ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO!!!