Drożdżówki z serem

4.96 (181 ocen)

Najlepsze domowe drożdżówki pod słońcem.

Składniki:

  • 600g mąki
    250 ml letniego mleka
    2 jajka
    20 g cukru
    20 g drożdży
    75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

    MASA SEROWA
    0,5 kg mielonego sera
    1 budyń waniliowy
    1 żółtko
    1-2 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy lub ziarenka wanilii
    1 łyżeczka przyprawy do sernika (można pominąć)

    + białko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.96 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Ser zmielić w maszynce dwa razy (ja użyłam mielonego z dodatkiem wanilii) Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w proszku.
  • Drożdżówki z serem 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 10) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie.
  • Drożdżówki z serem 4. Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.

Porady

1/ Robiłam z sera gotowego mielonego (z wiaderka) i kostki. Polecam bardziej z kostki zmielić, bo wtedy nie jest taki rzadki i nie musi tężeć po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
drożdżówki

To może cię zainteresować