Drożdżówki z serem i czekoladą

5 (173 ocen)

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane serkiem z dodatkiem mlecznej czekolady

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    2 szkl. mleka
    1 jajko
    3 żółtka
    3/4 szkl.oleju
    7 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    płaska łyżeczka soli
    NADZIENIE:
    125 g serka Philadelphia
    125 g serka mascarpone
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mąki
    1 żółtko
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Drożdżówki z serem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże , dodać 3 łyżki mąki i łyżkę cukru , dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , cukier , cukier waniliowy , jajko , żółtka , sól ,olej i mąkę , wszystko dokładnie wyrobić
  • 3. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki , bułeczki , nadziewać masą serową , dokładnie zlepiać . Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia .
    Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem .
    Piec około 30 minut w 175 *C
  • 4. MASA SEROWA :
    Serek Philadelphia i Mascarpone przełożyć do miski , dodać żółtko , cukier , mąkę i pokrojoną w kostkę czekoladę , wszystko wymieszać .
    Masa serowa powinna być przygotowana tuż przed nadziewaniem drożdżówek ,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
drożdżówki

To może cię zainteresować